Derfor bliver Circling praksis den bølge, der følger efter mindfulness og yoga

Det er magisk, at jeg nu oplever mig sjæleligt forbundet med mennesker, jeg kun lige har mødt.

(deltagerudsagn efter første 3 timers Circling praksis)

Tilmeld dig vores næste re:lead lab med circling paksis  

Vi længes efter forbindelse

Vi er stort set alle i et eller andet omfang, spundet ind i vor tids individualistiske præstations- og selviscenesættelseskultur. Jeg oplever, at der er en længsel efter større forbundethed og dybere autentiske relationer. Den findes både i mig selv og de fleste andre jeg møder både privat og professionelt som executive coach og ledelsesudvikler. Den længsel er det første svar på, hvorfor Circling kan være den praksis, du ikke vidste, du havde brug for!

Ofte er denne længsel efter forbundethed ikke særlig bevidst. Det meste af opmærksomheden på arbejdet er almindeligvis rettet mod lange to-do-lister, effektiv afvikling af de mange møder og mails, tilført en god gang dopamin-inducerende scrolling igennem diverse feeds i arbejdets og hjemmelivets pauser. Men der skal ikke meget til at komme i kontakt med længslen efter dybere forbindelse og meningen ved at opleve den. Det oplever jeg igen og igen, når jeg laver team-udviklingsworkshops eller foredrag. Her er jeg begyndt at inkludere en lille enkel Circling-øvelse, som på bare 10 min. skaber netop denne oplevelse med stor træfsikkerhed.

Forestil dig, at du sidder eller står over for et andet menneske. De første 2 minutter lukker du øjnene og vender opmærksomheden indad for at lægge mærke til din indre tilstand: fysiske fornemmelser i kroppen, stemninger, følelser, mental tilstand. Derefter får du øjenkontakt med din makker, som spørger dig: ’Hvordan er det at være dig sammen med mig lige nu og her?’ Øvelsen er nu, at du prøver at lægge mærke til, hvad der opstår kropsligt, følelsesmæssigt og mentalt i dig, når du fokuserer på, hvordan det er at være i kontakt med mennesket over for dig. Du prøver at sætte ord på og dele det. Lyder det flippet og lidt vovet? Det er det på en måde også. For det er noget vi meget sjældent gør – og mest kender fra intime relationer.

Der er selvfølgelig en hel del mere instruktion og guidning ind i den her øvelse, som klæder deltagerne på og som jeg blot springer over her. Men øvelsen er enkel og effekten er umiskendelig. Langt de fleste rapporterer, at de nu føler sig langt mere forbundet og med større tillid til hinanden. Det er tydeligt, at øvelsen også overvejende giver tryghed, energi og glæde – selvom alle mulige andre følelser og effekter også kan dukke op. Efter sådan en øvelse, er en ikke uvæsentlig bi-effekt, at den større psykologiske tryghed og den relationelle tillid højnes, at alle de udfordringer og potentialer i form af opgaver, forhindringer, samarbejdsmønstre etc. et team står med, nu kan håndteres og forløses langt bedre.

 

Vi har brug for at træne kapaciteten til at skabe autentiske udviklende relationer

I starten af 0’erne, gennemførte jeg PhD forskning i, hvordan bl.a. mindfulness praksis kunne bidrage til lederudvikling, der var mere meningsfuld. Jeg havde på egen krop oplevet, hvordan meditation kunne være vejen til at opdage mit indre landskab af krop og sind, give mig mere ro og overskud, kunne se verden på nye måder og opdage mønstre og antagelser, jeg var fanget af.

En del af min egen og den vestlige kulturs attraktion mod mindfulness tror jeg var og er, at den passer som hånd i handske til den dominerende kulturelle fordring på individets selvudvikling. Desværre har det også i mine øjne betydet, at ’mindfulness’ praksis i vidt omfang er blevet inkorporeret i den dominerende kultur som et selvperfektionerings- og stressreducerende redskab. I sin oprindelige kontekst, er mindfulness meditation i de østlige visdomstraditioner derimod en praksis, der har som ultimativt formål at ’opløse eller transcendere Jeg’et’ for at give adgang til visdomsgivende enheds-oplevelser og erkendelser af alle tings forbundethed og forgængelighed.

Der er meget godt at sige om mindfulness og meditation som personlig udviklingspraksis. Det er samtidig min erfaring og opfattelse, at det ikke i sig selv betyder, at man bliver bedre til at skabe autentiske og nærende relationer, endsige opøve evnen til at navigere i spændingsfyldte team-dynamikker. Evnen til at mærke, regulere og forstå sig selv, som den opøves gennem meditation (eller individuel terapi) giver dig rigtig gode kort på hånden, men lærer dig ikke nødvendigvis, hvordan du skal spille dem for at skabe gode relationer og team-dynamikker. Potentialet i en praksis, som direkte træner dig i at skabe tillidsfulde autentiske relationer, er det andet svar på, hvorfor Circling er den praksis, du ikke vidste du havde brug for.

Circling giver rig mulighed for at opdage og eksperimentere med de såvel befordrende, som begrænsende mønstre og antagelser hver enkelt af os bringer med ind i relationer. Circling er et træningsrum, hvor vi kan øve os og blive klogere på f.eks. at mærke egne grænser, sige til og fra, eller vove at dele sårbare sider som vi ellers holder for os selv. Fordi vi bringer forskellige ting frem i hinanden i relationer, giver det et rum, hvor man kan udforske og blive bedre venner med følelser i hele spektret fra sorg, vrede og skam, til glæde, kærlighed og taknemmelighed, som vi ellers typisk lukker af for eller dømmer som for meget, upassende eller forkerte. I Circling kan vi i stedet opdage, hvad disse følelser gemmer på af indsigter og døre til at kunne skabe kontaktfulde relationer, som vi kan næres og vokse af – sammen. I Circling bliver vi også hurtigt bevidste om hele rækken af normer og ubevidste konventioner, som til daglig styrer måden vi relaterer på – og den bevidsthed er et afgørende skridt mod større kapacitet og frihed til at opdage og re:konstruere relationsdynamikker på nye og mere hensigtsmæssige måder.

Circling er ikke terapi, men kan have en dyb terapeutisk effekt. Der er ikke som i f.eks. gestalt-terapiens encounter struktur, en terapeut som faciliterer en ’Jeg-Du’ udveksling mellem deltagerne ved hele tiden at overvåge og intervenere med spørgsmål som: ’hvad gør det ved dig, når du høre det?’ ’Hvad har du brug for at sige, eller hvad har du brug for at høre nu’ etc. Sådanne spørgsmål kan være relevante, men i cirkling praksis er udgangspunktet, at alle deltagere hele tiden efter bedste evne er selv-ansvarlige og samtidig dedikerede til at udforske forbindelsen med andre – herunder også det, der måtte stå i vejen for den.



Verden kalder på mere re-generativt lederskab?

I de 20 år, hvor jeg har beskæftiget mig professionelt med lederudvikling, har jeg set mange benævnelser, der peger på det paradigmeskift i ledelsesforståelse og praksis, som mange søger at fremme og som verdens mange kriser kalder på. Aktuelt vinder begrebet ’re-generativt lederskab’ indpas – med dets verdenssyn og inspiration hentet fra naturens cirkulære kredsløb og evolutionære dynamik. På de helt store linjer består paradigmeskiftet, hvad end vi kalder det, i en bevægelse videre fra ’modernismen, det mekaniske verdenssyn, ledelsesidealet som ’den karismatiske individuelle helt’ og jeg’et som en selv-forfattende autonom størrelse. Det gryende paradigme kan benævnes meta-moderne, ser verden som komplekse sammenvævede systemer/netværk, hvor ledelsesidealet er selv-organiserende samskabelse, og Jeg’et i sin modne form er ’selv-transformerende’ og socialt-konstrueret.

Ovenstående opsummering var formodentlig ikke ligefrem en flydende og letforståelig læseoplevelse. Der eksisterer netop masser af flotte akademiske ord, indsigter, forståelser og anvisninger – men det er svært at gøre begribeligt, når vi ikke lige kan forbinde det med konkrete oplevelser og erfaringer. Vi har manglet en decideret praksis, som giver en fornemmelse og træningsbane til at erfare, hvad dette nye paradigme byder på, hvordan vi kan agere i det, hvad vi skal lære og aflære – og hvordan en ny fornemmelse af identitet, som er mere forbundet, mere relationel konstrueret og mere i kontinuerlig bevægelse opleves. Det er det tredje svar på hvorfor Circling er den praksis vor tid har ventet på. 

Tilmeld dig vores næste re:lead lab med circling paksis 

Forrige
Forrige

Vi har brug for flere re:lead’er

Næste
Næste

S.3 Ep. 3: ”Den 90% lederløse organistion” med Ann-Christina Matzen