Boganmeldelse: Return on Ambition
Return on Ambition har potentiale til at blive en værdig arvtager og supplement til Steven Covey’s klassiker: The 7 Habits of Highly Effective People. Bogen udgør en bro, som kan forbinde det ambitiøse menneskes drivkraft for at opnå succes, med de eksistentielle og praktiske refleksioner, som kan føre mod ’det gode liv’ i en bredere forstand.
Tillisch og Chen Nielsen argumenterer i bogens første del for at fokus på opnåelse af ambitioner, må gå hånd i hånd med såvel personlig vækst som menneskeligt velvære (fysisk, mentalt, emotionelt/relationelt, og åndeligt), for at blive givende for sig selv, såvel som for andre. Her er der sådan set intet nyt under solen. Heldigvis. Det er ældgammel visdom, kanteret elegant og serveret appetitligt, med moderne forskning til at bekræfte og forstærke budskabet.
De fleste ambitiøse mennesker vil, i en rolig og refleksiv stund, godt kunne erklære sig enige i bogens indledende budskab. Problemet kommer når det skal leves ud i hverdagen. Her oplever rigtig mange mennesker at ambitionens greb tager styringen, og de fine intentioner om også at sikre personlig vækst og velvære i praksis bliver ofret. Bogen tilbyder derfor to (g)reb, som broen til mere bæredygtige liv og resultater kan bygges med.
Det første hjælpsomme reb kommer i beskrivelsen af de 7 ’frenemies’. Begrebet er en sammentrækning af ’friends’ og ’enemies’. Frenemies er personlige kvaliteter, tendenser og psykologiske mønstre, som på den ene side kan være en hjælp og styrke i opnåelsen af sine ambitioner, men som samtidig også kan være en begrænsning og snublesten for at lykkes, hvis de ikke modereres og doseres hensigtsmæssigt. De 7 ’frenemies’ som forfatterne identificerer og beskriver er: Convention, Boldness, Independence, Competitiveness, Perserverance, Desire, Flexibility.
Hver af disse frenemies er beskrevet med anekdoter og eksempler fra velkendte ambitiøse mennesker. Det er velskrevet, velresearchet og underholdende læsning. Beskrivelserne fungerer som et spejl man kan bruge til at genkende de ’frenemies’, som man selv er præget af. En større bevidsthed om hvilke frenemies man selv har i sig, er første væsentlige skridt i den selvudviklingsproces, som bringer dig fra en situation hvor din ’frenemy’ styrer dig, til en situation hvor du styrer din ’frenemy’, og derfor kan tappe dens potentiale, men også undgå dens slagside.
I sidste del af bogen rulles det andet hjælpsomme reb ud. Her får du råskitserne til at etablere en ’refleksiv praksis’ i form af to essentielle vaner, som du kan holde fast i på din vej mod treenigheden af vækst, velvære og opnåelse af ambitioner. Bogens løfte er, at du med brug af blot 1% af din tid kan mangedoble udbyttet af dit ambitionsdrive, ved at opbygge to vaner: Den første handler om at opbygge en bevidst læringspraksis, hvor du en gang om ugen scanner muligheden for at forfølge konkrete udviklingsmuligheder og mål i den kommende uges aktiviteter. Det er en velkendt og velunderbygget tilgang fra performance-coaching og forskning i præstationsopnåelse.
Den bevidste og planlagte læringspraksis bør dog ikke stå alene. Den skal suppleres med den anden vane som indebærer en regelmæssig ’frenemies scanning’. Her handler det om at se tilbage på situationer fra dagen, eller ugen, der slår ud på dit følelsesbarometer. Tænk på situationer hvor du har oplevet ’negative følelser’ som f.eks. frustration, irritation, ærgrelse, tristhed, angst. Også de ’positive følelser’ som begejstring, stolthed, taknemlighed og rørthed, er værd at lægge mærke til. Brug disse markører til bl.a. at lære dine egne mønstre at kende, og opdage hvornår dine frenemies på godt og ondt har været i spil. Det er denne bevidstgørelse og refleksion som, over tid, opbygger evnen til at gøre dine frenemies til ’dyder’ som du har og kan gøre brug af, og samtidig sikre at de ikke bliver til ’laster’ der underminerer det gode liv, og i sidste ende også dine ambitioner.