Sommerferielæsning

Hvad skal du læse i sommerferien? Det spørgsmål stillede vi hinanden, og svarene var både meget forskellige og inspirerende. Vi håber at der er noget du kan bruge til din ferie!

Bjørn

I sommerferien ser jeg frem til at læse videre i nogle af de bøger jeg har downloaded på min kindle på det sidste. Der er bl.a. forskellige perspektiver på den helt ufattelige og uoverskuelige situation: at vi som menneskehed er i fuld fart på vej ud over afgrunden. Vi har 12 år til fuldstændig at reformere vores levevis – hvis vi bare nogenlunde skal bevare det naturgrundlag som hele vores 10.000 årige civilisation bygger på! Samtidig står vi midt i en teknologisk eksplosion som kan føre til såvel den dystreste dystopi, som den vildeste utopi. Jeg behøver efterhånden ikke læse mere om hvor galt det står til, og hvor stort behovet for forandringer, for andet end at minde mig selv om alvoren. Men jeg higer fortsat efter gode bud på HVORDAN vi kommer videre, og hvad vi hver især kan gøre. Christiana Figueres som var hovedforhandler på UN’s paris aftale har skrevet ”The Future We Choose”, som giver meget konkrete og praktiske bud på dette som spænder fra politisk engagement, over bæredygtige investeringer, til personlige forpligtelser på at nedbringe sit fodaftryk. I ”Falter” beskriver Bill McKibben med reference til hans 350.org bevægelse ’civil ulydighed’ som en af de ’teknologier’ vi er nødt til at benytte. I ‘The world we create’, slår svenske ex-investment-banker Tomas Bjorkman på tromme for et paradigmeskift hvor vi gør op med nutidens tendens til at lade ’markedet’ være højeste autoritet, og indser at vi kan stille nye spilleregler op for ’marked’ og ’ejerskab’ som vil tjene os meget bedre. Jeg glæder mig også til at læse Jacqueline Novogratz: Manifesto for a Moral revolution, som giver en mængde praktiske eksempler på entreprenørskab som demonstrerer veje frem. Fra den visionære teknologifront har jeg lige downloaded tænketanken thinkX’ seneste rapport om de teknologiske landvindinger. De bedyrer at hvis vi kan finde ud af det politisk og organisatorisk – har vi mulighederne for at genopfinde en civilisation hvor vi lever uden afsavn og i pagt med hinanden og naturen. Det synes jeg er værd at interessere sig lidt for. Udover at læse op menneskehedens akutte kriser – nyder jeg i sommerferien ofte en god gammeldags roman hvor man kommer helt ind under huden på personerne og kan spejle sig i dem. Jeg ser hvad biblioteket har stående af f.eks. Jonathan Franzen.

Whatever it is, the way you tell your story online can make all the difference.

Min sommerferie indeholder en del inspiration, som handler om det at være "på rejsen". Dels vil jeg læse Stanislav Grofs bog om "Fremtidens Psykologi - hvad vi kan lære af den moderne bevidsthedsforskning". Grof har igennem de sidste 45 år (!) arbejdet med at udvikle et koncept for "den indre rejse", som jeg selv har haft stor gavn af. De potentialer som ligger i hans arbejde med udvidede bevidsthedstilstandes transformative muligheder bliver kun mere relevante med de lederskabs udfordringer vi står med i vores tid.
De seneste år, har jeg og mine kollegaer haft mange samtaler med ledere baseret på Frederic Laloux's bog "Reinventing Organizations".

I sommerferien, vil jeg også se nærmere på hans video-serie "Insights for the journey", hvor han gennem 130 videoer viderebringer erfaringer om "how can existing, traditionally-run organizations, make the leap?"

På min ferie er det vigtigt, at jeg både får koblet af og bliver inspireret. Jeg har altid både skøn- og faglitterært med mig. Den faglige læsning er ofte gengangere, og jeg bliver hver gang overasket over små detaljer jeg overså, første gang jeg læste bogen. Min yndlingsbog at genlæse er Stephen Coveys 7 Gode Vaner, inkl. den 8. vane. Det er en god påmindelse for mig om, at uden de basale kompetencer i livet, (især det med at slibe saven) så udebliver magien ofte. Som årene går, er det nok med den forkortede lydbog.

I år kaster jeg mig ud i noget nyt faglitteratur, skrevet af Ken Wilber; A Brief History of Everything. Ken Wilber beskriver mange af de teorier vi arbejder med i re:lead, så jeg glæder mig til at udvide min forståelse af dette område. Det ligner dog også en bog, hvor det er godt at have lidt letfordøjeligt skønlitteratur med. Her er jeg en kæmpe fan af Ken Follet, og især af hans 100 års triologi fra 1889-1989 som burde være obligatorisk for alle at læse, da den giver et unikt indblik i verdens historie. Den minder mig om hvor let vi glemmer og begår de samme fejl igen og igen. Han skriver fantastisk og formår at få historien blandet med fiktion, så kapitlerne nærmest læser sig selv.

Ferietid er læsetid. I år vil det være to forfattere med faglitteratur omkring henholdsvis skyld og skam (Brenee Brown: Daring greatly) og den psykologiske tryghed, der skaber resultat på en arbejdsplads (Amy Edmondson: the Fearless Organization). Begge temaer er oppe i tiden, og supplerer Robert Kegans bøger i forhold til at turde mere som person i en organisation. Når det gælder skønlitteratur, så hælder jeg som Morten også til Ken Follett eller Wilbur Smith. God gammeldaws spændingsroman, hvor man samtidig lærer bare lidt om kulturhistorie.

Er du den fulde lederprofil, som du ønsker at være?

Hos re:lead er vi eksperter i lederudvikling. Vores executive coaching tager udgangspunkt i dét, vi kalder det udviklende lederskab.
Forstå hvordan vi arbejder med personlig coaching, og få inspiration til at tage dit næste store skridt i lederrejsen.

Forrige
Forrige

Selvledelse

Næste
Næste

Interview om kaos og kompleksitet