Boganmeldelse: Pilen peger på dig
Som executive coach for ledere og ledergrupper, bliver jeg ofte spurgt, om jeg kan anbefale læsestof der kan støtte den videre udvikling af det personlige lederskab, og ledergruppers evne til at skabe resultater sammen. Med ”Pilen peger på dig” har Kirsten Hvid-Hansen og Agnete Gersing givet os en gave, som kan pakkes op igen og igen i mange år fremover.
Bogen er skrevet i et let tilgængeligt sprog, med masser af konkrete eksempler og situationer fra hverdagen. De fleste ledere vil i nogle af de mange eksempler, kunne genkende egne personlige tilbøjeligheder. At læse bogen vil derfor give anledning til at se sig selv efter i sømmene, og finde bud på nogle af de dybere liggende udviklingspotentialer. Nedenstående citat fra bogen beskriver et eksempel på en personlig tilbøjelighed, som ikke så få ledere, i en ærlig stund, vil føle sig ramt af (mens andre måske har den stik modsatte udfordring).
”Måske går man rundt og tror, at de andre slet ikke har gennemskuet, at man konsekvent prøver at smyge sig uden om enhver konflikt. Måske tror man, at de andre faktisk sætter pris på, at man ikke tager stilling eller skifter emne, når diskussionerne spidser til. Måske tror man at de andre synes, at man bare er det bedste og venligste menneske, og at konfliktskyheden i virkeligheden ikke er noget stort problem”.
Bogens budskab er at de personlige kompetencer er helt afgørende for god ledelse, og det vigtigste redskab man som leder har at gøre godt med, er én selv. Ledelse er ikke noget man udøver i særlige situationer, når der skal træffes en beslutning, eller afholdes en MUS samtale. Ledelse udøves hver eneste gang man er i kontakt med andre mennesker, uanset medie (fysisk, virtuelt, tale, skrift).
Bogen gennemgår derefter en række begreber og spørgsmål, som er helt grundlæggende i arbejdet med at udvikle det personlige lederskab: “Hvad er tillid, hvordan opbygger man det, og hvorfor er det helt grundlæggende for god ledelse?”, “Hvordan styrker man sin selvindsigt, og hvorfor kræver det mod at udvikle sig?”, “Hvordan får man dybere forståelse for egne (og andres) følelser, og udtrykker dem så der kommer god ledelse ud af dem?”.
Med sin gennemgang af de centrale menneskelige temaer som tillid, mod, selvindsigt, følelser, modstand og forsvarsmekanismer, er det en grundbog for udviklingen af det personlige lederskab. Men det er ikke blot en bog, som henvender sig til mennesker, som er nye i lederrollen. Disse grundlæggende temaer, og den livslange opgave der ligger i at opdage sin egen menneskelige kompleksitet, og hvordan man bruger den hensigtsmæssigt i lederskabet, bliver om noget mere og mere relevant jo længere man bevæger sig op i ledelseslagene. Selvom bogen specifikt henvender sig til ledere, så er de almenmenneskelige problemstillinger den tager op relevante for alle.
Det kan virke banalt at påpege at godt lederskab, og velfungerende lederteams, bygger på dyder som at være tydelig i sine forventninger og krav; have kapaciteten til at lytte og være nysgerrig; kunne give og modtage feedback; håndtere modstand relevant, etc. Der er dog i langt de fleste organisationer, og for de fleste selv meget erfarne ledere, et godt stykke vej til en eksemplarisk udøvelse af idealerne. Hvorfor er noget som ret enkelt kan gives en god vejledende opskrift på, så hundesvært i praksis? Kirsten og Agnete løfter i bogen noget af sløret for, hvorfor de fleste af os finder det så svært. Med inspiration fra Robert Kegans teorier om vertikal udvikling, og praktiske metoder til selvanalyse, begynder vi at forstå hvor dybt vores personlige mønstre stikker, og hvad der skal til for at lave om på dem. For det kan i den grad lade sig gøre. Og som leder med ansvar for andre menneskers hverdag og arbejdsmiljø, kan man nok holde sit privatliv ude af arbejdet – men ikke sin person. Som leder kan det professionelle ikke adskilles fra det personlige – det ikke bare hører med til jobbet – det er det vigtigste instrument. Derfor skal du læse Pilen peger på dig.
Du kan også høre Bjørns interview med Kirsten Hvid-Hansen, via re:lead podcast: re:lead podcast - Episode 2.
Vil du arbejde med din egen udvikling som leder? Se hvad vores executive coaching kan gøre for dig.